Mengandung dan murung

Ributnya emosi…

Mula-mula dapat tahu, terkejut. Suka. Rasa tak ada masalah nak hadapi segalanya.

Datang alahan, rebah, lemah, tak berdaya.

Makin hari makin susah bernafas.

Sampai tahap tak upaya, pergi jumpa doktor. Nak minta ubat, doktor sekadar bagi nasihat.

Sesi kaunseling yang tak disangka membuka mata.

Ada hikmahnya disuruh menjarakkan kelahiran anak 2 tahun.

Kita fikir kita ready, secara fizikal dan mental.

Tetapi emosi kita belum stabil sepenuhnya lagi.

Kata doktor, “what can you do? If you keep thinking it is a burden, it will be a burden. Tuhan dah bagi dah pon. Cuba cari yang positif dari semua yang tuhan bagi and you can be happy.

Heh, bunyi nya senang kan.

Lama berfikir, sebenarnya jawapan sudah terang.

Terlalu bahagia dengan suami dan anak, lalai pada Nya.

Bila rebah, gelap, ku sedar tiada tempat bergantung selain Dia.

 

“Dan apabila bamba-bamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintab)-Ku dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran.” (Al-Baqarah: 186)

Advertisements

Goodbye 2015

2015 was…

Fun!

Tiring!

Toothless smile!

A lot of screaming!

Loving the sound “bububu”

Visits the pediatrician…again…and again…and again!

Seeing my baby turn the big 1.

To sum, 2015 was…..awesome!

Lets greet 2016 and get ready for tantrum!

 

 

 

Thermometer Telinga

Akibat Hamzah demam baru-baru ni.

Baby demam bukan boleh ambil mudah. Suhu kena pastikan bawah dari 38.5 (doktor cakap) sebab kalau tinggi takut baby boleh jadi tarik. Lebih risau lagi kalau suhu tinggi boleh menjejaskan otak baby.

Nak cari thermometer yang sukat ikut telinga tu.

Kalau beli kat kedai tak dapat la kurang RM100. Umi terus online Lazada beli.

thermometer

Harga RM55.90. Siap dengan bag lagi. Kecik comel senang nak dibawa kemana-mana.

 

 

Mudah nak guna berbanding thermometer yang letak kat ketiak tu. Biasa la baby bukan reti duduk diam, nak sukat kat ketiak tu jadi payah, bacaan pon tak tepat.

So beli ni, senang hati Umi.

 

Psssst: tapi kalau anak tak demam laaaaagi senang hati.